Ny sag om afslørende IT-vibrator på vej

Kvinde hævder, at hendes onani er blevet optaget af sexgadget

1 af 1
 

Den Fagre nye sexverden kommer også med en slagside, som både forbrugere og producenter skal lære at begå sig i.

De mange nye slags sexlegetøj med IT i, som kommunikerer med apps og via wifi, giver forbrugerne en masse ny måder at lege med sig selv og andre.

Men det kan koste dyrt. For eksempel står producenten Lovense overfor et potentielt meget dyrt søgsmål i USA.

En anonym kvinder har lagt sag an mod firmaet, fordi hun hævder, lovense har indsamlet hendes onanidata fra hendes brug af den interaktive g-punktsvibrator Lush, der herhjemme koster 849 kroner.

Kvinden, der blot går under navnet S.D., vil have erstatning, idet hun mener, at Lush indsamlede og lagrede data om hendes forbrug som hvornår og hvor længe hun har brugt den - uden hendes informerede samtykke.

Angiveligt behøver kvinden på dette tidspunkt i forløbet ikke at bevise, at Lovense bevidst har samlet eller lagret data.

Det fremgår ikke af søgsmålet, hvordan kvinden opdagede 'forbrydelsen' - men i november 2017 fik det stor mediebevågenhed, da en redditbruger fandt en lydoptagelse på sin Lush, som han ikke regnede med ville være der:

'Appen havde lov til at bruge mikrofonen og kameraet, men det var meningen, at det skulle understøtte app-funktionen, der tillader mig at sende lydklip på kommando. Jeg havde aldrig forestillet mig, at applikationen ville optage hele sessionen,' skrev han.

Lovense beklagede og kaldte det en bug, som de straks fiksede og oplyste i øvrigt, at de filer IKKE blev lagret på deres servere.

Om kvinden SD opdagede denne historie og tænkte 'hm, måske kan jeg score kassen?' eller hendes onani-data reelt er blevet lagret mod hendes vilje, vides ikke.

Følsomt
Thomas Bundgaard Jensen fra Skandinaviens største sælger af sexlegetøj sinful.dk oplyser, at de har kontaktet den europæiske distributør om hvad der konkret er sket i sagen:

- Og indtil vi ved mere, har vi stoppet salget af Lush. Men jeg tror bestemt ikke forbrugerne skal være bange. Generelt i branchen er der meget stor respekt for, at vi arbejder med noget følsomt, siger Jensen, der anbefaler, at man ii stedet køber We-Vibe Jive.

Sidste år måtte producenten bag en lignende sexgadgets We-Vibe 4 betale 30 millioner kroner i erstatning til amerikanske brugere, fordi de indhentede private oplysninger, når kvinderne brugte apparatet.

Det er ikke eneste gang Standard Innovation, som laver We-Vibe har haft bruge for deres advokater. For de havde en patentsag kørende med det svenske firma Lelo, som lavede en sexklemme Lelo Tiani, der til forveksling minder om We-vibe.

Den sag endte med forlig, men lige nu kører der anden patentsag på det amerikanske marked.

Her mener firmaet TZU Enterprises, at de har rettigheder til teknologien og ideen bag onanirøret SayberX, som producenten Interactive Holdings Limited laver og som distributøren Xplosion Inc. distribuerer.

Thomas Bundgaard fra sinful.dk forklarer:

- Ligesom i alle andre brancher så er det nødvendigt med patent-systemet, hvis firmaer skal turde investere i at udvikle nye teknologier, som ikke bare skal kopieres, dagen efter de bliver lanceret. For os som producent af sexlegetøj gør det vores udviklingsprocess lidt længere, da vi netop skal sikre, at vi ikke overtræder nogle patenter, men til gengæld tør vi også turde investere mere i nye teknologier, da de kan være beskyttet i en periode efterfølgende. Så jeg tror faktisk mest det kommer forbrugerne tilgode. Og som man kan se kommer der ret tit nye teknologier på markedet. Bare de sidste år er der kommet Zumio, Launch, Womanizer og mange flere.

OPDATERET: Nu kan du igen købe Lush
Thomas Bundgaard fra sinful.dk har været i kontakt med Lovense i weekenden. De hævder, de har ikke brudt reglerne og app'en er sikker at bruge: Her er deres forklaring:

App'en beder om adgang til kamera og mikrofon, hvis man ønsker at bruge visse funktioner som video chat og stemmestyring. Når app'en bruges, lagres en midlertidig audio cache-fil på ens egen telefon, denne bruger app'en som reference til at styre vibrationsniveauet med. Efter hver session slettes denne cache-fil automatisk og overskrives af en ny næste gang, man bruger app'en. Alt i alt en helt igennem ufarlig procedure.

I november havde app'en dog en fejl, der gjorde, at denne cache-fil ikke slettedes på android, og det var sådan en cache-fil, som en bruger fandt i sin telefon. Vedkommende troede fejlagtigt, at det var Lovense, der spionerede og optog folk, mens de havde sex, og det kom der (selvfølgelig) en stor sag ud af. Alligevel er Lovense blev stævnet, men dette skyldes at man ikke behøver at have deciderede beviser på stævningstidspunktet.