Få midler til dansk sexforskning: Tørrer ind

Tabuer i vejen for banebrydende sexundersøgelse i Danmark, mener sexologprofessor bag SEXUS

1 af 1
 

Verdens største sexundersøgelse, danske SEXUS, der blev søsat sidste år, mangler nu midler til at analysere de mange tusinde spørgeskemaer, som danskere i alderen 15 til 89 har udfyldt.

Det skriver sciencereport.dk, hvor læge og sexologiprofessor på Sexologisk Forskningscenter, Aalborg Universitet, fortæller, at det er ekstremt svært at få fx fonde til støtte forskning om sex, især hvis det handler om lyst og ikke sygdom:

- Feltet seksualitetsforskning er generelt underbelyst. Dér, hvor der gives penge til sexrelateret forskning, er typisk dér, hvor en sygdom koster samfundet penge, og dér, hvor medicinalbranchen kan tjene store summer. Man kan få forskningsstøtte til eksempelvis mænds dysfunktioner i relation til depression. Men ikke til forskning i kvinders orgasmer.

Selvom vi ved, sex er en vigtig faktor for sundhed, betragtes det stadig som useriøst og upassende, ifølge Graugaard:

- Det, vi interesserer os for, er altså ikke flødeskum på lagkagen eller pornografi - det er faktisk hardcore videnskab, der kan fortælle os noget vigtigt om danskernes sundhed og livsstil, om forebyggelse og om seksualitetens sammenhæng med andre sygdomme.

Og på trods af at mange områder af forskning også fokuserer på livskvalitet, halter forståelsen af, hvor afgørende seksualitet er for netop det. Det skyldes ifølge Graugaard sandsynligvis tabuer og kulturelt ubehag ved seksualitet.